ПЕДАГОГІЧНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ПРИНЦИПІВ AGILE-МЕТОДОЛОГІЇ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ІТ-ФАХІВЦІВ - Шапран Ю. П.; Жирова Т. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено педагогічне усвідомлення та інтерпретацію цінностей і принципів Agile-методології в контексті фахової підготовки майбутніх ІТ-фахівців у закладах вищої освіти України. Вихідним положенням є трактування Agile не як набору окремих інструментів (подій Scrum, візуальних дошок чи шаблонів), а як ціннісно-принципової рамки, здатної забезпечити організацію навчання в умовах високої динаміки змін, невизначеності вимог та швидкого оновлення технологій. Уточнено дидактичний зміст категорії «замовник» у принципах Agile: для вищої ІТ-освіти це студент як суб’єкт професійного становлення та ринок праці, що визначають очікування до компетентнісного профілю випускника. Показано, що освітня «цінність» і «працюючий інкремент» детермінуються через демонстрованих результатів навчання, які узгоджені з освітнім стандартом й освітньо-професійною програмою, через верифіковані професійні артефакти (інкременти програмного продукту, технічні рішення, тестові конструкти, мінімально достатня документація, презентація / захист рішення).На основі аналізу сучасних досліджень Agile learning сформульовано освітні цінності Agile та подано педагогічну інтерпретацію 12 принципів Agile, релевантну підготовці ІТ-фахівців, з акцентуванням на ітеративність, регулярний зворотний зв’язок, командну самоорганізацію, вимоги до якості та рефлексивне вдосконалення. Визначено перспективи подальших досліджень щодо емпіричної перевірки ефективності Agile-орієнтованого навчання і розроблення індикаторів його реалізації у змішаних та дистанційних форматах діяльності ЗВО.Дата надходження статті: 18.11.2025 р.Прийнято до публікації: 08.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.