НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ: ЕКЗИСТЕНЦІЙНЕ ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ ТА ДЕКОЛОНІЗАЦІЯ ГУМАНІТАРНОГО ПРОСТОРУ - Гаврилюк Г. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У представленій статті здійснено комплексний та багатоаспектний аналіз трансформації української національної ідентичності особистості в екстремальних умовах сучасної повномасштабної збройної агресії. На основі ретроспективного огляду фундаментальних праць видатних українських дослідників і мислителів минулого та сьогодення простежено складну ґенезу ідей національної суб’єктності. У роботі детально аналізується їхня еволюція від ранніх етноцентрованих моделей до формування сучасної політичної нації, здатної на рішучий спротив зовнішнім загрозам.Досліджено синергію освіти, культури та народознавства як цілісної, взаємодоповнювальної системи, що забезпечує глибоку деколонізацію індивідуальної та колективної свідомості, а також формування стійкого ціннісного каркасу всього суспільства. Автор доводить, що саме взаємодія цих секторів створює багаторівневу систему захисту національного менталітету від ворожих маніпуляцій. Окрему увагу в статті приділено динамічній зміні мовних практик та аналізу актуальних соціологічних показників, які переконливо свідчать про остаточне перетворення української мови на фундаментальний маркер політичної лояльності та волі до незалежності.У науковій роботі сформульовано та обґрунтовано авторське узагальнювальне визначення національної ідентичності особистості як складної багаторівневої динамічної системи. Ця система синтезує в собі історичну пам’ять, автентичні народні традиції, очищені від нашарувань минулого, та усвідомлену особисту відповідальність кожного громадянина за безпеку й суверенітет власної держави. Доведено, що в умовах гострої екзистенційної загрози ідентичність остаточно трансформується з абстрактної філософської категорії в реальний стратегічний ресурс національної стійкості, стаючи головним інструментом протидії асиміляційним впливам та імперським наративам. Кристалізація самоусвідомлення громадянина визначена як запорука подальшого прогресивного розвитку України як суб’єкта глобальної цивілізації.Дата надходження статті: 17.11.2025 р.Прийнято до публікації: 08.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.