ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ УПРАВЛІННЯ СУДНОВИМИ ТЕХНІЧНИМИ СИСТЕМАМИ І КОМПЛЕКСАМИ - Терзі Г. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті актуалізується питання професійної компетентності майбутніх фахівців управління судновими технічними системами й комплексами. Зазначається, що стратегічним завданням вітчизняних профільних закладів вищої освіти є потреба реформування чинної концепції професійної підготовки майбутніх фахівців морської галузі, що ґрунтується на міжнародних стандартах. Метою статті визначається деталізація вимог щодо професійної компетентності майбутніх фахівців управління судновими технічними системами й комплексами та окреслення напрямку теоретичних основ формування зазначеного поняття.Дослідження базується на нормативно-правовій базі, що орієнтована на ефективне функціювання морської галузі, та наукових доробках, які розглядають поняття «професійна компетентність» у галузі судноводіння. Зазначається, що в контексті розбудови вітчизняної морської галузі професійна компетентність відповідних фахівців викликає науковий інтерес у багатьох дослідників. Авторка погоджується з твердженням науковців, що професійна діяльність фахівців морської галузі залежить від рівня їхньої професійної підготовки в закладі вищої освіти.Детальний аналіз освітньо-професійної програми «Управління судновими технічними системами і комплексами» зі спеціальності 271 «Морський та внутрішній водний транспорт» (за спеціалізацією 271.02 «Управління судновими технічними системами і комплексами») дозволив засвідчити поділ професійно важливих компетентностей на загальні фахові компетентності, спеціальні (фахові) та спеціальні вибіркові. Подано розгорнуту таблицю таких компетентностей і наголошується, що вони мають формуватися під час вивчення професійно орієнтованих освітніх компонентів.Перспективою подальших досліджень убачається обґрунтування технології формування професійної компетентності майбутніх фахівців управління судновими технічними системами і комплексами.