РЕСУРСИ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ ОСОБИСТОСТІ У СОЦІАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Костенко Д. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено дослідженню питань ресурсності життєстійкості особистості в соціальному просторі відповідно до сучасних соціалізаційних викликів. Актуалізовано незаперечну потребу особистості в ресурсності, що супроводжується потребо самореалізації та самовдосконалення. Акцентовано на задоволенні особистісних потреб, побудові індивідуальної траєкторії розвитку, ефективності розвитку особистості на рівні соціальних досягнень. Відображено поняття «ресурс» як певний запас життєвих можливостей, який може бути використаний суб’єктом як засіб розвитку особистості. З’ясовано, що особистість потребує відновлення внутрішнього ресурсного стану, розуміння життєвої позиції, напрямку руху вперед та раціонального розподілу внутрішнього ресурсу. Виокремлено, що для особистісного зростання та розвитку особистості слід постійно формувати й розвивати ресурсний потенціал як джерело можливостей вирішення будь-яких життєвих питань. Представлено, що ресурси життєстійкості особистості формуються, видозмінюються та є генератором посилення здатності стабільності. Виконано теоретичне дослідження питань ресурсів життєстійкості особистості в соціальному середовищі. Використано теоретичні методи – аналізу філософської, психолого-педагогічної, соціально-педагогічної та соціологічної літератури з метою викладення основних теоретичних положень досліджуваної проблеми; порівняння та узагальнення для систематизації наукових положень вітчизняних та закордонних науковців Змістовність дослідження полягає у розгляді питання особистісних ресурсів, які опосередковано дають можливість віднести їх до ресурсів життєстійкості особистості, адже особистісні ресурси мають використовуватись людиною для подолання складних життєвих обставин, кризових явищ, соціалізаційних викликів. Результати дослідження полягають в акцентуалізації життєстійкості особистості як ресурсів стійкості та стабільності особистості, що актуалізують особистісні ресурси людини для подолання та вирішення складних життєвих ситуацій, викликів у процесі життєдіяльності.