ВИГУКИ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ (ДЕЯКІ КОРИСНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ І ЗДОБУВАЧАМ) - Совач K. O. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Комунікативні мовні компетенції здобувачів середньої та вищої освіти формуються на основі їхнього взаємопов’язаного мовленнєвого, соціокультурного, соціолінгвістичного і мовного розвитку відповідно до їхніх вікових особливостей та інтересів на кожному етапі оволодіння іноземною мовою. Вигуки сучасної англійської мови відіграють значну роль у вираженні індивідуального, суб’єктивного ставлення мовця до ситуації, навколишнього світу, власних почуттів і волевиявлень. Стаття зорієнтована на висвітлення питання про англійські вигуки в педагогічному аспекті з урахуванням чинних наразі напрацювань експертів у цій галузі. Дослідження висвітлює шість порад викладачам і здобувачам щодо презентації та вивчення англійських вигуків на заняттях з англійської мови та в позаурочний час. Зазначається, що результати дослідження можуть мати деякі практичні переваги в підготовці здобувачів до будь-якої наукової роботи, а також у роботі наукових гуртків, зокрема «Англійська мова в міжкультурній комунікації».Основну увагу зосереджено на покроковому алгоритмі навчання (вивчення) англійських вигуків як мовних універсалій, комунікативність яких перебуває на передньому плані, адже семантика більшості вигуків виявляється у процесі комунікації.Окреслюються такі поради: зацікавленість проблематикою та вмотивованість здобувачів, оскільки вигук належить до найбільш характерних елементів емоційної сфери мовлення; постановка низки питань щодо сутності вигуків у рідній та іноземній мовах, сфер їхнього вживання; окреслення традиційних класифікацій вигуків англійської мови та визначення їхніх комунікативних властивостей; уведення поняття «метакомунікація», затим що вигуки відповідають за емотивний бік висловлювання, доповнюють його, допомагають співрозмовникам зрозуміти одне одного та заповнюють паузи, що можуть раптово виникати між мовцями; функціонування вигуків на різних фазах мовленнєвого спілкування; співвідношення вигуків і розділових знаків як маркерів прояву різноманітних емоцій; висвітлення питань перекладу англійських вигуків.