ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОСВІТНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ: РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ - Примакова В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Статтю присвячено розгляду проблеми організації просвітницької діяльності на території України в історичній ретроспективі. Схарактеризовано особливості організації прогресивного просвітницького руху від часу його виникнення і впродовж розвитку в Україні. Проаналізовано чинники впливу на трансформації, що відбувалися в просвітництві як явищі, що уможливило ідеологічну підготовку населення до зміни суспільно-економічної формації. Виявлено чинники впливу на розвиток педагогічної думки, форм організації громадських інституцій в освітній справі, до яких відносимо передусім їх групи – суспільно-політичні, соціально-економічні та культурноосвітні.З’ясовано, що однією з головних функцій сучасної просвітницької діяльності в громадах залишається мотивування населення до отримання нових знань, сформованості актуальних навичок і вмінь. Результатом просвітницької роботи також було й залишається самовдосконалення, отримання додаткових навичок за допомогою неперервного навчання, зокрема аналізу отриманої інформації (медіаграмотності).Уточнено формат сучасних освітньо-просвітницьких ініціатив, що найчастіше нині впроваджується в громадах через неформальну освіту, яка охоплює позашкільну, післядипломну, громадянську освіту, шкільне та студентське самоврядування, освіту дорослих. Простежено зміни, що відбулися у змісті просвітницької роботи та застосуванні форм її організації (регулярних і нерегулярних).Наголошено на ефективності системного підходу до організації просвітницької діяльності в громадах у нинішніх умовах криз і катастроф. Акцентовано на важливості створення умов, за яких відповідна діяльність буде результативною. Ураховуючи курс України на розвиток просвітницької діяльності в умовах воєнного стану у сфері безпеки життєдіяльності, актуальними сучасними формами є тренінги, курси, заняття для молоді та дорослих різного віку. З огляду на актуальність просвітницької діяльності для тих верств населення, які вже припинили офіційне здобуття освіти, однак мають орієнтуватися в мінливому світі, у якому живуть і діють, одним із перспективних напрямків подальшого дослідження визначено розвиток просвітництва в громадах засобами застосування інноваційних (інформаційно-комунікаційних) технологій, організацію просвітницької діяльності в цифровому форматі.