МИСТЕЦЬКО-ПЕДАГОГІЧНА ОСВІТА СУЧАСНОГО КИТАЮ: ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ - Лю С.; Ван Цз. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Стаття нарисово репрезентує векторні напрямки та тенденції розвитку музично-педагогічної освіти в сучасній китайській педагогічній теорії та практиці. До таких, зокрема, належать посилення інтернаціоналізації та регіональності освіти, переосмислення поняття концепції гнучкого навчання, розбудова неформальної освіти й освіти в регіонах. Мета статті полягає в окресленні основних тенденцій практики сучасної мистецько-педагогічної освіти в КНР. Методологічну основу дослідження становлять основні положення теорії пізнання про єдність процесів, взаємовпливів та взаємозалежностей явищ навколишньої дійсності в конкретних історичних умовах і комплекс взаємопов’язаних підходів (цілісний, синергетичний, міждисциплінарний, задачний, діяльнісний) і взаємодоповнюваних методів (загальнонаукові, проблемно-тематичний, контент-аналізу, проєктування), зокрема контент-аналіз, узагальнення, вивчення документації. Окреслено векторні напрямки наявного та подальшого розвитку мистецько-педагогічної підготовки фахівців у КНР. Зроблено висновок, що практичні дії КНР щодо розбудови проєкту «Один пояс – один шлях» і використання культури та мистецтва як чинників «м’якої сили» активізували також певні зміни у країні, зокрема й у підходах щодо мистецько-педагогічної освіти. Так, спостерігаються такі стійкі тенденції: регіоналізація, інтернаціоналізація, активізація процесів мультикультурності в контентному наповненні програм підготовки як учителів, які мають викладати мистецькі дисципліни, так і програм обов’язкової освіти, переосмислення концепції «гнучкого навчання». Означені тенденції будуть домінантними в мистецько-педагогічній освіті КНР найближчим часом, оскільки повністю відповідають потребі країни в модернізації власної системи означеної галузі освіти та формування позитивного іміджу країни на міжнародній арені, зокрема і через культуру та мистецтво