ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ КОУЧИНГУ В ПІДВИЩЕННІ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ - Савчук Б. П.; Вінтоняк О. В; Ковальчук В. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано зарубіжний досвід використання освітнього коучингу в розвитку професійної майстерності педагогів з акцентом на можливостях його адаптації до українського освітнього середовища. З’ясовано, що використання коучингу в царині освіти в зарубіжних країнах здійснюється на різних рівнях – загальнодержавному, регіональному, місцевому та окремих освітніх закладів. Для цього застосовуються апробовані організаційні форми (коуч-сесії, тренінги, вебінари, робота в педагогічних колективах тощо) та реалізуються масштабні психолого-педагогічні проєкти, які дають змогу перевірити ефективність коучингових моделей, технік і методик на практиці.Предметно проаналізовано досвід продуктивного використання коучингу в 40-річній діяльності Освітнього тресту та Національного коледжу (Education Trust and the National College, CfBT), головного дослідно-експериментального майданчика Великої Британії; реалізацію моделі педагогічного коучингу на основі впровадження стратегічної комплексної навчальної програми в державній початковій школі Аберфойла Хаб (Aberfoyle Hub), розташованій у передмісті Аделаїди (південна Австралія); використання коучингу в підготовці викладачів вищої школи на прикладі реалізації експерименту «Школа та безперервний професійний розвиток», проведеного в 1980–1996 рр. Беверлі Шоверсом і Брюсом Джойсом за участю викладачів американських коледжів; результати експериментального дослідження турецького вченого Шенола Сезера, відповідно до яких використання технології освітнього коучингу в підготовці випускників до вступу до університетів виявилося ефективнішим, аніж традиційна методика проведення семінарів. Зроблено висновок, згідно з яким спеціально розроблені навчальні коучингові програми і проєкти за умов творчого застосування можуть бути ефективними в підвищенні педагогічної майстерності вчителів і викладачів різних типів освітніх закладів України.