РОЛЬ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ПРОФЕСІЙНО ОРІЄНТОВАНОМУ УСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ СПІЛКУВАННІ МАЙБУТНІХ ЕКОЛОГІВ - Шиманська В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Стаття розглядає професійно орієнтоване спілкування екологів у контексті теорії комунікації, а саме спілкування в системі взаємодії, зв’язків, цілей, ролей, ситуацій та стратегій. Екологи взаємодіють із керівниками підприємств, групою екологів, суб’єктами господарської діяльності; спрямовують їх мовленнєву поведінку щодо змісту професійних ситуацій. Повноцінну реалізацію професійних ролей і функцій екологів забезпечує опанування високого рівня володіння англійською мовою професійного спілкування, який передбачає сформованість англомовної професійно орієнтованої компетентості в усному спілкуванні. Компонентами структури англомовної компетентності у професійно орієнтованому усному спілкуванні є такі: уміння (мовленнєві, навчальні, інтелектуальні, організаційні, компенсаційні); мовленнєві навички (рецептивні й репродуктивні); знання (декларативні і процедурні) та комунікативні здібності. У процесі спілкування основне комунікативне навантаження бере на себе лексика. Коректне лексичне оформлення усних висловлювань у монологічному й діалогічному мовленні, успішна організація усномовленнєвої іншомовної діяльності забезпечує сформованість англомовної лексичної компетентності. Поширеними функційними типами діалогів є діалог-розпитування, діалог-домовленість, діалог – обмін думками, діалог-обговорення, дискусія. Професійно орієнтований діалог, який характеризується ситуативним, емоційно забарвленим, спонтанним мовленням, вимагає вживання усномовленнєвих формул, використання комунікативних тактик. Найбільш поширеними типами професійно орієнтованих монологів є монолог-повідомлення (ділова доповідь); монолог-переконання; монолог-презентація (презентація-доповідь та презентація-реклама). Професійно орієнтований монолог, який характеризується більшим інформаційним потенціалом, залучає співрозмовника до процесу мовлення з метою подальшого обговорення предмета висловлювання.