АСПЕКТИ ЗМІСТУ ФОРМУВАННЯ АНГЛОМОВНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В ГОВОРІННІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ЕКОНОМІКИ - Микитенко Н. О.; Котловський А. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті обґрунтовано аспекти змісту формування англомовної лексичної компетентності в говорінні у майбутніх фахівців з економіки з урахуванням сутності і структури цієї компетентності. До структури лексичної компетентності в говорінні майбутніх економістів віднесено: лексичні знання, рецептивні й репродуктивні лексичні навички та лексичну усвідомленість. Доведено доцільність здійснення аналізу професійного дискурсу фахівців з економіки, здійснено такий аналіз і враховано його результати в змісті формування лексичної компетентності в говорінні. Визначено, що на лексичному рівні англомовний економічний дискурс характеризується наявністю загальноекономічної й вузькоспеціалізованої термінологічної лексики, міжгалузевої термінологічної лексики, стійких термінологічних зворотів, професійних ідіом, абревіатур економічної галузі, термінологічних неологізмів, «похідних» термінів, іншомовних запозичень, вербальних виразів цифрових і формульних показників, лексичних синонімів, графічних формотворень. До предметного компоненту змісту формування в майбутніх економістів англомовної лексичної компетентності в говорінні віднесено: домінантні сфери й види усного професійно орієнтованого спілкування економістів, професійні ролі економістів, комунікативні ситуації усного професійного спілкування економістів, комунікативні цілі й наміри, лексичні знання, мовний матеріал, невербальні засоби комунікації, теми, проблеми і тексти, навчальні стратегії. Процесуальний компонент змісту формування англомовної лексичної компетентності в говорінні охоплює рецептивні й репродуктивні лексичні навички; вправи для розвитку лексичних навичок, знання про лексичні навички, уміння діалогічного й монологічного усного мовлення, вправи для розвитку умінь говоріння, знання про уміння говоріння, навички й уміння оперування лінгвосоціокультурним матеріалом, вправи для оволодіння лінгвосоціокультурним матеріалом, відповідні знання, уміння оперування комунікативними, компенсаторними й навчальними стратегіями, вправи для оперування комунікативними, компенсаторними й навчальними стратегіями, відповідні знання.