ВИКОРИСТАННЯ КЕЙС-МЕТОДУ У ФОРМУВАННІ ПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК - Шоробура І. М.; Севрук В. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Педагогічну культуру майбутнього офіцера сухопутних військ визначено як складне інтегративне соціально-психологічне утворення, що характеризується певним ступенем володіння військово-педагогічною теорією і практикою, досвідом виховання і навчання військових. Викладачами використовувалися методи, в основі яких – активна міжособистісна взаємодія учасників освітнього процесу. Широко застосовується метод кейсів.Для мотивації та залучення майбутніх офіцерів до процесу розроблення кейсів відзначалися важливі переваги використання кейс-методу, що має переваги перед традиційним навчанням, щоб мотивувати майбутніх офіцерів сухопутних військ до створення комплексу власних кейсів із чітко окресленою метою вирішення актуальних проблем. У процесі обговорення курсанти визначали основні характеристики, що свідчать про вмотивованість і спрямованість майбутніх офіцерів на формування педагогічної культури. Навчання відбувається на засадах співпраці партнерів у процесі інтерактивної взаємодії учасників вивчення гуманітарних дисциплін. Ураховуються принципи методу кейсівВажливими аспектами розроблення кейсу є спрямування курсантів на врахування актуальності презентованої проблеми, відповідність змісту і темі занять з гуманітарної дисципліни, своєчасність вирішення поставлених завдань. Потрібно враховувати різні рівні в розробленні кейсів – аналітичний; концептуальний; презентаційний. Визначено певні класифікаційні ознаки кейсів, щоб сконцентрувати увагу майбутніх офіцерів сухопутних військ на цільовому призначенні розроблених завдань.Використання кейс-методу у формуванні педагогічної культури майбутніх офіцерів поєднує різні інтерактивні форми й методи проведення занять із гуманітарних дисциплін. Ураховувалося наукове тлумачення кейс-методу, який дослідники розглядають на методологічних засадах як складану динамічну, синергетичну систему, в яку інтегровано інші методи наукового пізнання (моделювання, системний аналіз, проблемний метод, уявний експеримент, аналогія; методи опису, класифікації; ігрові, інші інтерактивні методи).