СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ НАСИЛЬСТВА НАД ДІТЬМИ В НЕБЛАГОПОЛУЧНИХ СІМ’ЯХ - Султанова Н. В.; Рогальська-Яблонська І.П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті визначено актуальність соціально-педагогічної проблеми профілактики та подолання насильства над дітьми; розкрито феномен насильства відповідно до психологічного, соціологічного та антропологічного підходів. Акцентовано, що насильство, жорстокість та агресію, їх види та причини представники різних наукових шкіл інтерпретують відповідно до точки зору, з якої вони розглядають ці утворення людського буття. Підкреслено можливість взаємного переплетіння двох видів агресії під час виявлення домашнього насильства – «як емоційної мети заподіяти шкоду іншому» і як «засобу досягнення певної іншої мети». Розкрито сутність жорстокого поводження з дітьми, яке представлено як більш широке поняття, що включає насильство, агресивні дії та всі інші форми поводження з дітьми, які принижують їхню людську гідність, порушують права й не задовольняють принаймні базові потреби. У статті проблему жорстокого ставлення до дітей й насильства щодо них розкривають через призму соціальної значущості для суспільства. Перелічено та розкрито зміст основних типів насильства в сім’ї проти дитини, зокрема психологічне, сексуальне, економічне, фізичне, та обґрунтовано відмінності домашнього насильства від інших.Схарактеризовано чинники, з причин яких батьки в неблагополучних сім’ях можуть виявляти жорстоке ставлення до своїх дітей та їхнє систематичне насильство. Доведено потребу кваліфікованої допомоги фахівцями в галузі соціальної роботи, соціальними педагогами, психологами тощо дітям, які стали жертвами домашнього насильства. Соціальний захист таких дітей у статті представлено як цілісну систему соціальної профілактики, яка базується на чітко сформульованих принципах і нормативно-правових актах.Обґрунтовано можливості та доцільність соціальної профілактики насильства над дітьми в неблагополучних сім’ях; виявлено зміст та мету її на трьох рівнях – первинному, вторинному, третинному. Окреслено ресурси розвитку та вдосконалення профілактичної діяльності щодо попередження сімейного насильства.Зроблено висновки, що ефективності профілактичних заходів щодо превенції жорстокого поводження з дітьми, подолання наслідків домашнього насильства в неблагополучних сім’ях сприятиме низка заходів, ключовими з яких є такі: консультаційна та кризова соціально-психологічна допомога всім членам сім’ї, реалізація програм правової освіти сімей, популяризація здорових сімейних цінностей, зміцнення духовно-моральних принципів функціонування сім’ї та розширення переліку заходів виховної спрямованості в закладах освіти.