РОЗВИТОК ДІАЛЕКТИКО-МАТЕРІАЛІСТИЧНОГО СВІТОГЛЯДУ УЧНІВ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ (60-ТІ – 80-ТІ РР. ХХ СТ.) - Кузьменко В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті висвітлено розвиток світогляду учнів періоду 60-х – 80-х рр. ХХ ст. під час виконання дослідної роботи на навчально-дослідній ділянці. Підкреслено, що формування світогляду залежить від вікових та індивідуальних особливостей особистості, що розвивається. Зауважено, що для розвитку наукового світогляду необхідне усвідомлене засвоєння знань, яке досягається активними мисленнєвими процесами в поєднанні із самостійністю та пізнавальною активністю самої особистості. Ефективність процесу формування світогляду є активною взаємодією учня з навколишнім світом, з різноманітною діяльністю. Формування світогляду залежить від характеру взаємозв’язку суб’єкта з практичною діяльністю. Охарактеризовано світоглядні вміння, за наявності яких можна стверджувати, що відбувається вироблення основ діалектико-матеріалістичного світогляду. Виявлено, що виклики суспільства 60-х – 80-х рр. сприяли підвищенню науково-теоретичного рівня освіти. Створюються методичні розробки, на кшталт пізнавальних задач теоретичного і практичного змісту, самостійних творчих робіт з використанням проблемного підходу, що вимагало від учнів дослідницького пошуку. Зазначено, що для формування світогляду важливе значення належить не лише поглибленню теоретичних знань, а й систематичному проведенню дослідної роботи. Водночас, упроваджуючи дослідну роботу на практиці, спостерігаємо формування в учнів трудових умінь та навичок виконання тієї чи іншої роботи на навчально-дослідній ділянці. Зроблено висновок, що розвиток діалектико-матеріалістичного світогляду учнів відбувався в комплексному поєднанні знань, здобутих на уроці, що стало підґрунтям для формування вмінь та навичок на шкільній навчально-дослідній ділянці.