ЕВОЛЮЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО КІНО У ШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ: ВІД ЕКРАННИХ ЗАСОБІВ ДО ЦИФРОВОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА (ДРУГА ПОЛОВИНА ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - Романов О. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті описано еволюцію впродовж другої половини ХХ – початку ХХІ століття використання навчального кіно у шкільній освіті як невід’ємної складової розвитку екранних засобів навчання та модернізації освітнього середовища. Обґрунтовано, що його виникнення зумовлене суттєвим ускладненням змісту навчальних програм із природничих дисциплін та гострою потребою якісної візуалізації процесів і явищ, не доступних для безпосереднього спостереження в умовах звичайного класу (наприклад, мікросвіту, макрокосмосу чи швидкоплинних реакцій). На основі аналізу наукових праць і архівних матеріалів установлено, що у другій половині ХХ століття впровадження навчального кіно набуло системного характеру та органічно інтегрувалося в структуру навчального процесу. З’ясовано, що цей процес тісно корелював з особливостями реалізації державної освітньої політики, безпосередньо спрямованої на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів, створення шкільних фільмотек і розбудову кабінетної системи, яка забезпечила оптимальні умови для використання технічних засобів. Визначено ключові дидактичні можливості кінофільмів, зокрема динамічне представлення складної інформації, посилення пізнавальної мотивації та підвищення рівня розуміння абстрактних явищ. Акцентовано, що практична ефективність використання кінематографу в освітньому процесі не була автоматичною, а безпосередньо залежала від комплексу чинників – поєднання перегляду з активною діяльністю учнів, створення сприятливих педагогічних умов, фахової підготовки вчителів та належного апаратного забезпечення шкіл. В умовах глобальної цифровізації освіти традиційне навчальне кіно закономірно трансформувалося в сучасні відеотехнології, зберігши свої базові функції та суттєво розширивши їх за рахунок інтерактивності й мобільності. Підкреслено його вагоме стратегічне значення для розвитку особистісноорієнтованого, компетентнісного та STEM-орієнтованого навчання. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, які можуть бути пов’язані з визначенням засобів використання здобутого історико-педагогічного досвіду в умовах сьогодення. Дата надходження статті: 24.11.2025 р. Прийнято до публікації: 08.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>