ІНШОМОВНА ПІДГОТОВКА В ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті представлено перспективи розвитку навчання іноземних мов у вищих технічних закладах освіти України. Указано на важливості впровадження онлайн- та офлайн-комунікативної взаємодії між іноземними технічними університетами та партнерами. Наголошено, що розширення комунікативного потенціалу студентів можливе через збільшення аудиторних (контактних) годин, спрямованих на безпосередню комунікативну взаємодію. Акцентовано на розширенні комунікативного потенціалу здобувачів освіти через збільшення аудиторних (контактних) годин, спрямованих на безпосередню комунікативну взаємодію, зокрема із включенням професійноорієнтованої тематики в навчальних лабораторіях і майстернях. Підкреслено важливість створення іншомовного локального простору в умовах технічного університету зі скоординованою суб’єкт-суб’єктною взаємодією та всебічним розкриттям особистісного потенціалу студентів. Зазначено, що розроблення навчальних програм для викладання англійської мови за професійним спрямуванням (включаючи інтегровані) у тісній співпраці з викладачами професійноорієнтованих технічних дисциплін є одним із способів щодо інтенсифікації іншомовної підготовки. Звернуто увагу на важливість підвищення можливостей вищих технічних закладів освіти щодо навчання іноземних мов через створення комп’ютерних класів, лінгафонних лабораторій та університетських цифрових бібліотек з літературою іноземними мовами, особливо інженерно-технічною. Підсумовано, що лише за таких умов іншомовна підготовка в технічних закладах вищої освіти України буде ефективною, а майбутні фахівці – конкурентоспроможними не лише на вітчизняному, а й на міжнародному ринках праці. Дата надходження статті: 18.11.2025 р. Прийнято до публікації: 11.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>