УРАХУВАННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЕДАГОГІЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ У ПОБУДОВІ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ОСВІТНІХ НАУК ЗАСОБАМИ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ - Омельченко Є. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті уточнено сутність понять «моделювання» (метод наукового пізнання педагогічних явищ, процесів і систем, що відбувається за допомогою побудови й відтворення їх моделей та властивостей) та «педагогічна модель» (система ознак педагогічного процесу чи явища, що відтворює певні суттєві властивості оригіналу, які, на думку їх розробників, мають першочергове значення). З’ясовано, що у процесі моделювання досліджується і сам об’єкт, і педагогічна система. Інформацію про цей об’єкт можна отримати на різних стадіях педагогічного дослідження, а наслідком моделювання стає остаточна скоректована модель. Особливостями педагогічного моделювання визначено прогностичну доцільність, адекватність до оригіналу, логічність побудови, різноманітність у знаходженні взаємозв’язків елементів, суб’єктивний характер, універсальність та економічність. Розглянуто різні класифікації педагогічних моделей. Розбіжності у визначенні різновидів педагогічних моделей пояснені залежністю від основної ознаки їх типології та авторського бачення функцій моделі. Доведено, що найбільш поширеними в педагогіці є аналогові, знакові, матеріальні, інформаційні та концептуальні моделі. Обґрунтовано доцільність застосування моделей змішаного типу, які дозволяють уникнути обмежень, притаманних моделям одного виду, та забезпечують багатовимірний аналіз педагогічних явищ. Розроблено авторську структурно-функційну модель формування соціально-правової компетентності майбутніх фахівців освітніх наук засобами інтеграційних технологій навчання, що є різновидом концептуальної моделі та складається із трьох взаємопов’язаних блоків – цільового-методологічного, організаційно-змістового, результативно-аналітичного. Основними перевагами запропонованої авторської моделі визнано узгодженість її складових, зручність у використанні, гнучкість і динамічність. Дата надходження статті: 18.11.2025 р. Прийнято до публікації: 08.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>