ПЕРЕХІД ВІД ПЕДАГОГІЧНОГО ДО АНДРАГОГІЧНОГО ПІДХОДУ У ВИКЛАДАННІ МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ З ВИКОРИСТАННЯМ КОНТЕКСТНИХ МЕТОДИК НАВЧАННЯ - Рябуха І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті проаналізовано структуру та застосування студентоцентрованих методик навчання морської англійської мови, а саме методики контекстного навчання (Contextual Teaching and Learning (CTL)) та методики предметно-мовного інтегрованого навчання (Content and Language Integrated Learning (CLIL)). Обидві методики у контексті іншомовної підготовки широко досліджуються як такі, що пов’язують академічний контент із застосуванням у реальному житті; водночас їх особливий вплив на навички розмовної англійської мови в реальних професійних ситуаціях на судні залишається неповністю розкритим. Наведено порівняльний аналіз зазначених методик з точки зору ефективності та прийнятності застосування з курсантами з різним рівнем професійного досвіду, а також з точки зору ролі викладача у процесі навчання. Теоретично обґрунтовано ефективність їх застосування для розвитку специфічної комунікативної компетентності курсантів. Основна увага приділяється оцінюванню того, як зазначені методики можуть покращити мовні здібності курсантів із різним рівнем практичного досвіду, забезпечуючи активну участь самих курсантів у процесі їх іншомовної підготовки. Результати показали, що методика CLIL є більш природною на початковому рівні вивчення морської англійської мови з використанням педагогічного підходу, у той час як методика CTL є основною методикою андрагогічного підходу до освіти та підготовки, що має у своїй основі проблемноорієнтоване навчання та проєктну діяльність на основі досвіду курсантів. Інтеграція методик CLIL і CTL до навчальних програм морської англійської мови може подолати розрив між академічним навчанням та практичним застосуванням, надаючи курсантам відповідний освітній досвід, який готує їх до реальних морських сценаріїв, тим самим підвищуючи їх загальну компетентність і покращуючи їх конкурентоспроможність на міжнародному ринку праці. Дата надходження статті: 17.12.2025 р. Прийнято до публікації: 29.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>