МОВА ЯК ПРОВІДНИЙ ЧИННИК СТАНОВЛЕННЯ В УКРАЇНІ НАЦІОНАЛЬНО-СВІДОМОГО МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ (ХХ СТ.) - Слюсаренко Н. В.; Кузьменко В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті акцентовано, що мова є провідним чинником становлення в Україні національно-свідомого молодого покоління. Показано, як протягом ХVІІ – початку ХХ століття українська мова зазнавала утисків, адже політика Російської імперії спрямовувалася на поступове її викорінення. І впродовж ХХ століття неодноразово змінювалася політика керівництва держави, а отже й відповідних інстанцій, щодо української мови та її вивчення в закладах освіти. Наведено деякі факти, які мали безпосередній, здебільшого негативний уплив на систему освіти радянської України, що переживала період постійного зросійщення. Представлено дані щодо зростання в радянський період на Україні кількості шкіл з російською мовою навчання та числа учнів у них. Звернуто увагу на негативні наслідки для системи освіти України так званих «політики злиття націй», «зросійщення неросійських народів СРСР», а також надання російській мові статусу офіційної мови в СРСР тощо. Акцентовано, що після проголошення Україною незалежності в 1991 році послідовно впроваджується в життя «мовна політика», метою якої є підвищення статусу української мови. Здійснено перехід від комуністичного до національного виховання, значно збільшено кількість шкіл з українською мовою навчання та число учнів у них. Школярів почали прилучати до національної історії та культури і під час уроків з різних дисциплін, і в позаурочній діяльності. Зроблено висновки, що мова є провідним чинником становлення в Україні національно-свідомого молодого покоління. Але кілька століть українська мова зазнавала значних утисків, а впродовж значної частини ХХ століття на теренах України панували процеси зросійщення, наслідком яких став перехід значної частини населення на спілкування російською мовою. Це негативно вплинуло на становлення в Україні національно-свідомого молодого покоління. Наслідки зросійщення відчутні донині. Констатовано, що в подальших наукових пошуках доцільно визначити та обґрунтувати найбільш ефективні шляхи подолання наявних негативних явищ, а також підвищення престижу та статусу української мови як провідного чинника становлення в Україні національно-свідомого молодого покоління й основи національної ідентичності особистості. Дата надходження статті: 19.11.2025 р. Прийнято до публікації: 09.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>