ДО ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАВЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ПОЧАТКОВИХ ШКОЛАХ ПОДІЛЬСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ - Шоробура І. М.; Бурдуваліс К. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розглянуто шляхи та методи організації навчального процесу в початкових школах Подільської губернії. Слід зазначити, що період розвитку початкової освіти в другій половині ХІХ століття характеризується багатовекторністю навчальних закладів. Внутрішня структура народної освіти складалася з трьох ланок. Для управління початковими училищами створювалися губернські та повітові училищні ради. Губернська рада під головуванням єпархіального архієрея складалася з губернатора, директора училищ та двох членів від губернських земських зборів. Повітова рада складалася із представників внутрішніх справ та народної освіти, яких призначали губернатор та інспектор навчального округу, духовного відомства, двох представників повітових земських зборів та представників тих відомств, які мали свої училища в повіті, а також представника міського самоврядування. Основними предметами викладання в них були Закон Божий, російська мова, арифметика. У двокласних міністерських школах, які становили собою вищий і закінчений ступінь елементарної освіти, вивчалися ще й історія, географія, природознавство, основи планіметрії, креслення, церковний спів. Крім загальноосвітніх предметів, у деяких сільських школах учні навчалися також ремеслу. Слід зазначити, що навчання та ставлення учителів до учнів не було формальним. Обов’язково вівся класний журнал. Учителі прагнули того, щоб учні не тільки заучували, але й розуміли матеріал. Методами покарання порушників дисципліни були догана, розмова у присутності учнів, залишення після уроків, позбавлення обіду, виклик батьків до школи тощо. Освітня сфера Подільської губернії в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. постійно відчувала гостру потребу й нестачу не тільки шкільних приміщень, обладнання, підручників, методичних посібників та наочних матеріалів, але й підготовлених педагогічних кадрів. Ураховуючи те, що в Подільській губернії окрім духовної семінарії не існувало інших вищих навчальних закладів, як, до речі, й у багатьох інших російських губерніях, питання кадрового забезпечення весь час стояло на порядку денному.