ЗАСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ОСВІТИ ДІТЕЙ У ПІДГОТОВЦІ ВИХОВАТЕЛІВ І ВЧИТЕЛІВ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ - Кузьма І. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті відображено проблему використання засобів формування фінансової грамотності дітей у підготовці вчителів і вихователів в Україні та Польщі. Термін «засоби» в дослідженні трактується як синонімічний до понять «медіазасоби», «медіапродукція». Мета статті – здійснити порівняльно-педагогічний аналіз використання засобів фінансової освіти дітей у підготовці педагогів в Україні та Польщі; виявити перспективи покращення цієї роботи для розвитку фінансових компетентностей здобувачів освіти. Показано, що в обох країнах розроблено навчально-методичне забезпечення фінансової освіти. Виявлено низку видань (українських, польських, американських), що дають змогу підвищити економічну культуру батьків, освітян і можуть бути використані для ефективної роботи серед дітей та молоді. Характерною особливістю таких видань є відображення проблем раціонального витрачання грошей, заощадження, розподілу родинного бюджету; поєднання розвитку фінансової грамотності з вихованням людяності, милосердя, благодійницьких якостей. Банківські установи обох країн долучаються до формування фінансових компетентностей. Проте в Польщі в засобах освіти більше уваги, ніж в Україні, приділяється відкриттю банківських рахунків. В Україні в медіа, а також у навчально-методичних посібниках підкреслюється зв’язок між матеріальною незалежністю, успіхом, благодійництвом. Наведено результати анкетувань, згідно з якими дві третини майбутніх учителів і вихователів як у Польщі, так і в Україні недостатньо обізнані з паперовими (книги) та електронними (інтернет-ресурси) джерелами для формування в дітей фінансової грамотності. Виявлено можливості вдосконалення підготовки вчителів та вихователів у контексті використання засобів формування фінансових компетентностей у дітей: у закладах вищої освіти популяризувати відомі в Україні, Польщі, інших країнах книги, електронні ресурси для дітей та їхніх батьків, здійснювати інтеграцію медіаосвіти та фінансової освіти; поширювати ідеї про взаємозалежність економічного розвитку держави та родинного благополуччя; спрямовувати студентів до оволодіння вміннями заохочувати батьків до студіювання медіазасобів на економічну тематику.