ЕСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПЕРЕВІРКА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ВМС ЗС УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ СТАНДАРТІВ НАТО - Злобіна О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті представлено результати експериментальної перевірки організаційно-педагогічних умов практичної підготовки офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України на засадах стандартів НАТО. Наведено мету, основні етапи експериментального дослідження, гіпотезу, завдання, основні групи методів та методи математичної обробки даних. Діагностування рівня професійної компетентності майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України проводилось відповідно до визначених методик та з урахуванням побудованої факторно-критерійної моделі, що включила мотиваційний фактор, когнітивний фактор, діяльнісний фактор, емоційно-вольовий фактор та рефлексивно-особистісний фактор. Розраховано інтегральні показники рівня професійної компетентності в контрольній та експериментальній групах на різних етапах експерименту. Проаналізовано результати впровадження структурно-функційної моделі організаційно-педагогічних умов практичної підготовки офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України на засадах стандартів НАТО. Отримано показники, які свідчать про найбільш суттєві зміни, які відбулись з емоційно-вольовим, мотиваційним і діяльнісним компонентами, найменшого впливу зазнали когнітивний і рефлексивно-особистісний фактори. Зазначено, що критерії, за якими отримано статистично значуще зростання, тісно пов’язані з елементами моделі формування військового лідерства (цінності, особистісні компетентності тощо). Таким чином, реалізація запропонованої моделі формування організаційно-педагогічних умов практичної підготовки офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України на засадах стандартів НАТО сприяла формуванню професійних компетентностей майбутніх офіцерів та зумовила зростання показників лідерських якостей курсантів.