ДЕРЖАВНО-ГРОМАДСЬКЕ УПРАВЛІННЯ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ У КОНТЕКСТІ ВИВЧЕННЯ «ІННОВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ» - Шоробура І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розкрито особливості державно-громадського управління в закладах професійно-технічної освіти в контексті вивчення дисципліни «Інноваційний менеджмент». Показано особливості такого управління, напрямки та технології його реалізації. Зокрема визначено, що державно-громадське управління – це комплексне поняття, що включає систему структур, процедур і механізмів, які дозволяють забезпечити взаємодію між державними органами, громадськістю, педагогічним колективом та іншими зацікавленими сторонами для досягнення загальних цілей освіти. Визначено, що в закладах професійно-технічної освіти державно-громадське управління здійснюється за допомогою різноманітних органів, зокрема громадської ради, методичної та педагогічної ради, учнівської ради, ради роботодавців, опікунської ради та ін. Подано інформацію щодо вищезазначених рад. Зокрема, громадська рада в професійно-технічному освітньому закладі є структурою – об’єднує представників громадськості, батьків, учителів та інших зацікавлених суб’єктів із метою спільного управління та покращення освітнього процесу. Її роль полягає в забезпеченні взаємодії між учасниками освітнього процесу та ухваленні рішень, спрямованих на покращення якості освіти. Підкреслено, що у процесі підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності «Менеджмент» передбачено вивчення освітнього компонента «Інноваційний менеджмент», який спрямовано на формування в магістрантів компетенції щодо державно-громадського управління профтехосвітою, яке сприяє вдосконаленню інноваційної діяльності, поліпшує якість освіти, залучає представників громадськості до управління професійно-технічними закладами, сприяє врахуванню їхніх інтересів і потреб, що забезпечить інноваційність освітнього процесу.