СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Дереш В. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті обґрунтовано актуальність проблеми соціально-педагогічної підтримки учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану. Визначено, що під час війни важливою є здатність особистості психологічно адаптуватися до життєвого середовища. Розкрито характерні особливості психологічної й соціальної адаптації та схарактеризовано типи адаптаційного реагування людини. Розглянуто показники «ціни» адаптації, зовнішні та внутрішні чинники адаптування. Схарактеризовано процес дезадаптації учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану. З’ясовано, що дезадаптація особистості сигналізує про порушення рівноваги в житті людини, про невідповідність життєдіяльності особистості соціокультурним вимогам. Проаналізовано три ступені виявлення дезадаптації. Перший ступінь виникає в момент впливу дезадаптаційного чинника на особистість, проте людина швидко відновлює свій адаптаційний потенціал. Другий ступінь настає тоді, коли організм уже не має достатніх психофізіологічних ресурсів для швидкого відновлення після впливу дезадаптаційних чинників. Третій ступінь, власне дезадаптація, настає, коли дезадаптаційний чинник відсутній, проте в людини порушені адаптаційні функції організму в стані спокою. Розглянуто окремі психологічні маркери війни: це адаптація до стресових станів, рівень життєстійкості та психологічне виснаження. Визначено маркери, які насторожують і мають привернути увагу психологів і соціальних педагогів: фізична втома, нездатність до відновлення; емоційне виснаження (агресія, депресія, роздратування, тривожність тощо); зниження концентрації уваги, пам’яті, продуктивності праці; втрата інтересу до навчання, роботи, відсутність хобі тощо; зниження опірності організму до фізичних і психічних хвороб; психосоматичні розлади; відмова спілкуватися з однолітками й дорослими. Окреслено основні напрямки та форми соціально-педагогічної підтримки учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану.