ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Жорова І. Я.; Вишневська Я. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті здійснено дослідження професійного розвитку керівників закладів загальної середньої освіти в умовах глобалізаційних процесів згідно з сучасними вимогами освітньої галузі. З’ясовано, що в умовах глобальних соціально-економічних змін керівники закладів загальної середньої освіти є ключовими суб’єктами в забезпеченні якісної освіти учнівської молоді. Розглянуто важливість професійного розвитку керівників закладів загальної середньої освіти для забезпечення якості шкільної освіти. Здійснено аналіз вимог до професійної підготовки та рівня розвитку компетентностей директорів шкіл, у ході якого з’ясовано, що в Україні для кандидата на посаду директора школи на законодавчому рівні не закріплено наявності спеціальної менеджерської освіти, що компенсується можливістю поглибити менеджерські знання в умовах післядипломної освіти або здобути освіту з освітнього менеджменту на магістерському рівні вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент. Актуалізоване питання якісного забезпечення закладів освіти підготовленими освітніми менеджерами, здатними успішно й ефективно виконувати управлінські функції в умовах глобальних змін у суспільстві, вирішується засобами їхньої післядипломної освіти. Обґрунтовано, що затверджений професійний стандарт «Керівник (директор) закладу загальної середньої освіти» зумовлює потребу розвитку та вдосконалення в директорів шкіл професійних компетентностей, що передбачає потребу в постійному пошуку та впровадженні сучасних та актуальних форм і методів їх професійного розвитку. Окреслено напрямки професійного розвитку керівника закладу загальної середньої освіти в системі сучасної післядипломної педагогічної освіти.