ФОРМУВАННЯ М’ЯКИХ НАВИЧОК МАЙБУТНІХ МОРСЬКИХ ФАХІВЦІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «НАРИСНА ГЕОМЕТРІЯ ТА ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА» - Корх М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано особливості формування м’яких навичок у майбутніх фахівців морського транспорту під час вивчення дисципліни «Нарисна геометрія та інженерна графіка». Визначено, що сьогодні проводяться численні дослідження щодо формування гнучких навичок у майбутніх моряків; вибудовуються різнорівневі освітні програми, орієнтовані на формування цих навичок; пропонуються розробки, що дозволяють оцінити рівень їхньої сформованості, а досліджувана проблема обговорюється у контексті як аналізу результативності відповідної професійної діяльності, так і оцінювання якості підготовки випускника закладу вищої морської освіти. Акцентовано, що метою дисципліни «Нарисна геометрія та інженерна графіка» є формування системи знань основних положень і принципів нарисної геометрії та інженерної графіки, набуття практичних навичок у процесі розв’язування задач. Проведений у статті аналіз довів важливість формування м’яких навичок у майбутніх морських фахівців. Навчальний курс «Нарисна геометрія та інженерна графіка» створює креативне поле навчального процесу, що зумовлено зокрема значними дидактичними можливостями індивідуалізації навчання; можливостями для організації самостійної роботи здобувачів; унаочненням і практичною спрямованістю освітнього матеріалу. Для формування м’яких навичок мають використовуватися інноваційні педагогічні технології – особистісно зорієнтованого навчання, проблемного (евристичного, дослідницького) навчання, ігрового моделювання, дискусії, ситуаційного навчання (кейс-технології) та ін. Окрему увагу приділено методиці EduScrum у формуванні м’яких навичок, яка формує командні навички, мотивує здобувачів вчитися, дозволяє сформувати або зміцнити лідерські якості.