ІНШОМОВНА СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Данилюк С. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті аналізується роль знання іноземної мови (а краще кількох іноземних мов) як однієї з важливих складових сучасної успішної людини. Визначено групу вимог кадрових агентств до умінь і навичок випускників. Перша вимога – уміння говорити, уміння спілкуватися. Друга вимога – уміння писати. Третя вимога пов’язана з навичками читання. Приділено увагу питанню, як зробити навчання іноземної мови в університеті таким, щоб студент – майбутній фахівець – був конкурентоспроможним на ринку праці. Наголошується, що сучасне заняття має бути орієнтованим насамперед на такі форми роботи, які вчать вести дискусію, мотивують до читання й аналізу прочитаного, навчають викладати свої думки у виступі. Розшифровано значення таких видів мовленнєвої діяльності, як говоріння, аудіювання, читання у процесі іншомовної професійної підготовки майбутніх фахівців. Говоріння вважається продуктивною діяльністю, за допомогою якої здійснюється усне спілкування. Підкреслено значну роль аудіювання у формуванні мовленнєвих навичок. На занятті іноземної мови увагу приділено читанню як наступному важливому етапу. Виокремлено групу важливих методично-виховних завдань, які постають перед викладачем у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців, як-от: використання артиклів у навчальному процесі долає наявну необізнаність студентів у подіях (зокрема у професійній сфері), що відбуваються у світі; добір статей фахового характеру, які цікаві студентам, що сприяє розумінню теми та мотивує до вивчення улюбленої галузі науки й англійської мови; при тому стаття має велике значення для поповнення словникового запасу та граматичних явищ; якщо стаття цікава, сучасна, то вона стимулює бажання дискутувати і є основою для розроблення письмових робіт.