МУЗИЧНА ПІДГОТОВКА ДІТЕЙ У МІСЬКИХ ПОЧАТКОВИХ УЧИЛИЩАХ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX – НА ПОЧАТКУ XX СТ. - Кузьменко В. В.; Слюсаренко Н. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті розглянуто реформування системи музичної початкової освіти України у другій половині XIX – на початку ХХ ст. З’ясовано, що зміст цих перетворень виявився у значних змінах якості їх просвітницької діяльності. Згідно зі статистичними даними показано рівень грамотності населення України наприкінці XIX ст., що вказувало на потребу розширення мережі освітніх установ. На прикладі міських початкових училищ досліджується досвід музичної підготовки учнів у початкових школах України зазначеного періоду. Виявлено передумови створення міських училищ, надано перелік документів, що регламентували діяльність цих освітніх установ. Наголошено на особливості міських училищ того часу, яка полягала в класно-урочній системі викладання, а кількість бажаючих навчатись у них значно перевищувала вакантні місця, що свідчило про високу затребуваність цього типу навчальних закладів. Незважаючи на те, що спів та гра на музичних інструментах не входили до навчального плану таких училищ і викладалися в позакласний час, у багатьох навчальних закладах музичній підготовці приділялася серйозна увага. У статті наводяться приклади навчання співу та гри на музичних інструментах учнів міських початкових училищ різних регіонів України. Вивчаються питання мети, змісту, методів і форм навчання співу; наводиться перелік навчальних посібників; указується на використання під час уроків музичних інструментів; аналізується зміна статусу предмета «Спів» у процесі реформування системи початкової загальної освіти. Вивчення досвіду діяльності початкових навчальних закладів України другої половини ХІХ – на початку ХХ ст. не втратило своєї актуальності в сучасних умовах. Звернення до історії викладання музики в міських початкових училищах дозволяє досліджувати основні концептуальні підходи до питань музичної підготовки в період становлення початкової освіти України й оформлення її методичної та законодавчої основ, що сприяє значному збагаченню історико-педагогічного знання.