ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕГІОН: ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКОЇ ОСВІТИ - Кузьменко В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Стаття репрезентує окремі аспекти військової освіти країн Чорноморського регіону, зокрема в умовах воєнної агресії з боку рф як наслідку «заморожених конфліктів». Наголошено на геополітичній та стратегічній ролі регіону в сучасних умовах для світової стабільності та безпеки. Окреслено певні позиції окремих унормувальних документів, які регламентують співпрацю країн Чорноморського регіону, що впливають на систему підготовки фахівців вищої кваліфікації. Виокремлено роль і значущість Туреччини й Румунії задля забезпечення стабільності та безпеки в регіоні. Мета статті полягає в окресленні окремих аспектів військово-морської освіти країн Чорноморського регіону, зокрема в контексті сучасних військово-політичних та геополітичних змін. Акцентовано увагу, що в межах військово-морського співробітництва 2021 року відбулися спільні навчання Sea Breeze-2021 військово-морських сил України та другої постійної військово-морської групи НАТО як наслідок внесення змін у систему вищої військової освіти країн Чорноморського регіону. Зроблено такі висновки: 1. Чорноморський регіон є стратегічним для забезпечення стабільності й безпеки в контексті геополітичних світових змін сучасності. 2. Вища військово-морська освіта країн Чорноморського регіону має як продуктивний, так і провальний досвід, проте саме воєнно-морська та економічна співпраця має забезпечити стабільний розвиток регіону, зокрема й через освітню співпрацю. 3. Зацікавленість країн-членів НАТО (спостерігачів) і потужних гравців на світовій арені засвідчує потужний потенціал Чорноморського регіону. 4. Система вищої військово-морської освіти країн Чорноморського регіону зазнає певних змін, спрямованих на запровадження стандартів НАТО у процес підготовки фахівців. 5. Чорноморський регіон є потужним складником стратегічної «ініціативи чотирьох морів».