ТЕХНІЧНА ТА ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА КУРСАНТІВ ЯК ЕЛЕМЕНТ ОСОБИСТОЇ БЕЗПЕКИ В МАЙБУТНІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Петрик Д. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті обґрунтовано технічну та фізичну підготовку курсантів як елемент особистої безпеки в майбутній професійній діяльності. Було використано такі методи дослідження, як теоретичний аналіз, узагальнення науково-методичної літератури й даних мережі Internet; педагогічне спостереження; педагогічне тестування; педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Розкрито поняття адаптація, а саме, що це процес пристосування організму, популяції або іншої біологічної системи до умов функціонування, що змінюються. Схарактеризовано зміст фізичного навантаження в курсантів. Дослідження проходило на базі Академії Державної пенітенціарної служби (м. Чернігів) серед курсантів 3 курсу юридичного факультету, які навчаються за спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність». Визначено рівень технічної, фізичної готовності курсантів до застосування заходів фізичного впливу у професійній діяльності, параметри діяльності організму в стані спокою: частоту серцевих скорочень (ЧСС) та артеріальний тиск (АТ), швидкість реакції на подразник. Охарактеризовано фізичні вправи та методи для покращення фізичної підготовленості курсантів під час дослідження. Також представлено спеціальні вправи з м’ячем для великого тенісу, а саме: курсант ставав обличчям до стіни на відстані 5 м, кидав та ловив м’яч однією рукою, поступово зменшуючи дистанцію. Друга вправа: один курсант піднімає руку перед собою на рівні своїх плечей і тримає в руці м’яч, другий партнер кладе свою руку зверху, перший на власний розсуд розтискає долоню, а другий має спіймати м’яч, до поки він не торкнеться поверхні, поступово знижуючи висоту, що своєю чергою і призвело до покращення реакції на подразник. У підсумку дослідження встановлено, що відбулися позитивні зміни в технічній та фізичній підготовленості курсантів щодо особистої безпеки в майбутній професійній діяльності. Поставлено цілі на подальший розвиток та вдосконалення підготовленості курсантів стосовно їх адаптації в професійній діяльності.