РОЗВИТОК М’ЯКИХ НАВИЧОК ЯК ЗАСОБУ ЕФЕКТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ МОРЯКІВ - Ліпшиць Л. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті обґрунтовується важливість розвитку м’яких навичок, оскільки вони повинні використовуватися моряками для ефективного спілкування. Авторка підкреслює, що через те, що сучасна морська індустрія змінюється, їй потрібні фахівці, які володіють професійними компетенціями, зокрема розвиненими м’якими навичками, щоб відповідати вимогам швидкої трансформації морської сфери. У статті описані такі риси, необхідні для ефективної командної роботи на суднах, як: взаєморозуміння, комунікабельність, позитивна атмосфера, професіоналізм, розвинені міжособистісні навички, адаптивність. Авторка проаналізувала публікації деяких дослідників щодо твердих та м’яких навичок та резюмувала, що обидва типи навичок покращують командну роботу на суднах. Зазначено, що м’які навички використовуються для покращення стосунків між моряками на суднах. Особливу увагу приділено спілкуванню моряків як величезному ресурсу та інструменту для діяльності, порозуміння та співпраці. Підкреслено, що у змішаному екіпажі спілкування стає важливішим, оскільки члени екіпажу по-різному розуміють повідомлення. У статті проаналізовано такі особливості успішної комунікації, як замкнута комунікація та концепція виклику та відповіді. На думку авторки, ці особливості важливі для моряків, оскільки вони повинні завжди бути напоготові та виправляти помилки, які помічають. Щоб взаємодіяти без будь-яких конфліктів і особистих зіткнень, моряки повинні дотримуватися правил співпраці, толерантності, взаєморозуміння, а також бути гнучкими та адаптивними. Акцентовано, що, оскільки існує нерозривний зв’язок між твердими та м’якими навичками, заклади вищої морської освіти повинні забезпечувати здобувачів освіти добре спланованою та цілеспрямованою підготовкою, націленою на розвиток особистих якостей та професійних навичок. Роль викладача в цьому значуща.